Archive for the ‘arkinetia’ Category

LAUNCHED NEW DESIGN

February 1, 2007

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG 

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

HTTP://WWW.LIFEVER.COXI.ORG

Advertisements

Last post

January 31, 2007

This is the last day of life*fever as a wordpress.com blog! Tommorrow it will be a big day, with the launching of a new design and feautures… So don’t miss it! Check out here, at midnight the new link!

But before I go, I had to share this videos with you, that I have discovered at fashion pig.. They are amazing. Very fashionable moments..





Villa 57+ en Dortmund

December 9, 2006

New architecture post from arkinetia! More info here 

Villa 57+:: An outwardly inconspicuous detached house in the south of Dortmund had to be extended by two nurseries as well as a bedroom including bathroom. A dressing room had to be arranged in the existing building as well. The backyard, especially the small forest situated in eastern part of the site, had to be kept untouched. We decided to build a shed resembling timber annex towards the road, which, due to its airiness, fitted well into the wooded site and suited well the tradition of timber buildings in country style areas. The nurseries are arranged on the ground floor and the bedroom including bathroom are on the top floor, as well as the functional dressing room. All other remaining utilizations inside the existing building were kept. The new building part is of a partly independent shape, which illustrates an extension of the existing building. Using vertical boarding over roof and wall, it bestows the new volume a simple, unornamented, and monolithic character and allows a subtle dialogue between the Old and the New. The differentiated line management of the building geometry leads to changing perspectives and increases the sculptural impression for the passerby. The garden concept was aiming at a continuation of the ground level vegetation of the forest along the annex as well as the existing building. This would have led to an even greater integration of the volume within its environment. Due to the fact that the constructor refused the suggested garden concept and removed the small forest, the plan of the appurtenant structure was not performed after the completion of the building.

Stuart Tanner Architects – Australia

November 30, 2006

Great House at Arkinetia. Check out more info here

The Pirates Bay House is a small coastal retreat near Eaglehawk Neck on Tasmania’s Tasman Peninsular. It has been designed primarily as an informal, intermittent use building. The clients requested a contemporary, steel framed building that made best use of an awkward site and brought the coastal aspect of its location into the living spaces. The driveway was an existing site condition, so the clients’ brief of being able to park under the building is fulfilled and interpreted to create physical drama and tension.

The building’s dramatic gesture toward the ocean is tempered by a more intimate dialogue with the rear of the site, thus symbolizing a bridge transition between wooded glade and open ocean view. Expressed structure and engineering are an intrinsic part of the architecture, correlating with the notion of the building as a hovering platform from which to experience nature. Architect, engineer and fabricator worked harmoniously to create a place where landscape, structure and space combine to become an exhilarating experience.

mkarchitecture – EE.UU.

November 25, 2006

This week Arkinetia‘s post, about eco-friendly home.. Check out more info here.

When architect Michelle Kaufmann moved to the Bay Area to join her husband last year, they quickly became frustrated trying to find a home that they could afford and was eco-friendly. After six months of looking at $600,000 fixer-uppers, Michelle took matters into her own hands. She designed a prefabricated, modern style home that had all the “green” features that the couple considered important, and could be constructed to the strict San Francisco building codes including seismic requirements and energy efficiency. With the help of Live Modern, the Glidehouse is now available for sale to others. A number of modular builders are fabricating the Glidehouse throughout many US states and Canada, making it one of the very few modern designs available. The house was available for tours May 15-16 at the Sunset Magazine Celebration Weekend and brought in more than 20,000 visitors during the two days.
“The current real estate market demonstrated to us that there are very few options available to people like ourselves and our friends for a new type of housing alternative,” said Kaufmann. “We feel we’ve done for pre-fabricated homes what Ikea has done for furniture and Volkswagen has done for cars which translates to intelligent design at affordable prices. The old trailer park myth of pre-fab homes is history, since most homes in today’s marketplace are at least partially pre-fabricated. Our designs are smart and modern, our workmanship is of the highest quality, we are totally energy efficient and sustainable and every home is built to local codes. It’s time that people have an alternative for home ownership. We think it’s the Glidehouse.”
The Glidehouse offers an affordable, low-maintenance, well-designed green housing alternative, in four different sizes – 672 sf for a 1-bedroom, 1,344 sf for a 2-bedroom, 1,560 sf for a 3-bedroom and a 2,016 sf courtyard version. It can be configured to either fit on an open lot with views, with glass walls that open onto the landscape. Or, it can adjust to a more dense, urban lot, which would feature glass walls that open onto two private courtyards, insuring privacy from neighbors.

ARCHTEAM – Czech Republic

November 17, 2006

This week, Martin from arkinetia brings to us this fabulous house, full of inspirational colour and design.. Read this small text showing a little bit of the creators concept.. Check out full information here.

Most of clients for our private houses have limited budgets, for financially modest or average buildings. As a rule, when designing houses we do not have the funds that would facilitate an extensive construction programme, for the building of really large houses. We have designed many private houses where financial aspects were a significant criterion. Financial limits do not limit our architecture. Our previous experience from projects and our present focus are a reflection of several values that are crucial for us, that overlap and combine in various ways when we work on a design. It is very difficult to list and rank the priorities in the individual phases of a project, because we have to think above all about the result – how they work together. Visiting the site and thinking about where the building will stand is important for us. We always want to give a house a particular atmosphere, and original individual elements. For the first phase of the design, two criteria are crucial for us:

A simple layout that can be modified and adapted in the future in view of new requirements.
We usually work on the basis of an open inner space, bounded by the outer wall and only divided by parts of the load-bearing structure.

A very simple and easy to implement construction.
In a large percentage of the houses we build, their implementation could be described as “assembly”, with limited needs for drawn-out manual building.

So how do we design small and medium-sized private houses? As elements that actively affect their setting. As a sequence from a real film, or a set of connecting spaces inside open halls. As a building set.

José Kós – Brasil

November 9, 2006

This week Arkinetia brings us one of the most amazing houses if ever seen. Based in Rio De Janeiro Brazil, in the state of Petróplolis rises a modern style home, full of light, beauty and peace also very functional. I believe images speak for their selves. So check out all the photos and more information here. Enjoy!

Manuel Aires Mateus e Francisco Aires Mateus – Portugal

November 4, 2006

This week Martin from arkinetia brings to us a new fabulous home based in Alentejo,Portugal. Check it out more info here!

Along this part of the Alentejo Coast various abandoned houses exist scattered across the landscape. Traces of whitewash still cling to many of them, covering the thick walls, supported by counterforts disproportionate in relation to the constructions’ modest proportions. They are simple volumes with few openings that establish a totally reciprocal relationship with the landscape, possibly like the people that live inside them. It could be said that in their laconic abandonment, they are as distant as possible from contemporaneity, the latter often associated with technologically sophisticated, diaphanous constructions in glass. The house designed by architects Manuel and Francisco Aires Mateus, being unequivocally contemporary in its qualities and limitations, is the result of an attentive and not at all nostalgic view of this secular form of inhabiting the landscape.

Seen from afar, it rises like a white solid placed on a hill ridge. No openings exist at all. The platonic suggestion –a white solid on a domestic scale- does not prevent guessing that this is a house. In this case and in the recent development of these architects in general, to inhabit signifies a serene search for simplicity, for the maximum reduction of the elements comprising the house. This is in order to construct only the essentials and to relativise as much as possible the fingerprint of the fleeting and seasonal. In this house the “idea” of the method of habitation has materialized, an unusual occurrence in Portuguese architecture due to the radical pretexts that such a passage implies.

One perceives a sense of “excavated space” in the interior: thick walls and the use of few materials. But it is not only that. The two wooden doors (in truth, two heavy panels that slide elegantly), one facing east, the other west, that when open permit a new complexity. The house can be completely opened to the outside and simultaneously serve as an organism of spaces excavated in the “white” mass. It is in this duality, between maximum permeability with the landscape and maximum introspection, that its conceptual and spatial wealth resides.

More information here 

Nuno Grande e Pedro Gadanho – Portugal

October 27, 2006

This week Martin from Arkinetia present you a new article on architecture about a Weekend Retreat in Carreço, Viana do Castelo… It´s amaizing, check out more info here.
The design adapts the program to a narrow and long plot, with a smooth slope, over the Atlantic shore.
Minimizing landscape impacts, and skipping the legal setback, the main volume “moulds” itself to the site’s topography through the cantilevered extension of the upper floors.
One of these projections, with near 8 meters, configures a balcony-terrace outside, hovering and opening onto the garden and the surrounding landscape. This imparts a horizontal “sliding” effect to the volumes, allowing a “de-materialization” of the house’s verticality.

On the “skin” of the building it is thus possible to understand the presence of the circulations and services that embrace, on the different floors, the central core and its structural “skeleton”.
The construction method inverts a common situation. Inside, the white architectural concrete’ stereotomy denounces the walls-beams that support the central core and extend the living room in the suspended balcony. Outside, the different plans are clad by cappotto and the alternation of colours is highlighted by the expressive game of volumes.
Finally, different openings framed by wood windows remind us of the unavoidable presence of the sea.

Ronan and Erwan Bouroullec

October 19, 2006

This week Martin from arkinetia brings to us news from Ronan and Erwan Bouroullec floating house! Check out more information here.

The Floating House is a studio for resident artists and authors invited by the Cneai, national contemporary art center for publication. Initiated in 2002 by a public commission and finished in 2006, this habitable barge was realized in collaboration with architects Jean-Marie Finot and Denis Daversin.
The simple lines of the structure are a pragmatic and poetic answer to the thin budget dedicated>>
to this challenging project. An aluminum skin enveloped by a wooden trellis delimits the long alcove laid onto the rectangular platform of the boat (23mx5m). In a global surface of 110m2 (with 23m2 of terraces), life and work are articulated around different spaces, neither defined nor definitive. Large flower pots placed on the terraces are the starting points of creepers that should invade the walls and roof. In the next future, plants will recover the whole, thus integrating the building within the landscape of the shores and providing further intimacy to the residents.


Resting just above the water and moored to the impressionists’ island in Chatou, the Floating House softly sways to the rhythm of the Seine’s swirls. The changing reflections of the light onto the water pervade the wooden walls cut open by two glazed facades in the main rooms. From the inside of the studio, the picturesque landscape that inspired Renoir’s “Déjeuner des canotiers” in 1881 is visible everywhere, blurred by the mirroring surface of the river. A fairy tale atmosphere favoring inspiration and contemplation.

The Floating House was conceived as a reproducible object, as it can be designed again with various lengths and rooms surfaces (the width is fixed by that of the river locks – in case the House boat moves).

bevk perovic architects – Eslovenia

October 6, 2006

So here is a october new! Arkinetia is the latest contributor on life*fever, and beggining today, he will be posting one of the thursday posts! So sit back and enjoy this amazing house, full of a very special concept! This article is also here..
The house is located in a suburban settlement on the outskirts of Ljubljana.
The surrounding area is ‘covered’ with low-quality single-family houses, most of them built without building permits in the 1960’s. The owners bought the last available plot, a very small area (500m2), on the edge of the settlement, facing forest on the northern side. Therefore the theme of the project became one of ‘mediation’ – a house as a mediator between the anonymous, chaotic suburbia and the natural surroundings.

The house is conceived as a standard, patio-type house, formed by two wings that ‘frame’ the garden area. The wings are then split into two levels, to allow for insertion of the carport under the living area. By positioning the house almost on the edge of the site, and by lifting the level of the garden, the need for the fence surrounding the very small plot is eliminated.

The usual ‘split’ between the living and sleeping areas of the house is reversed, so that the sleeping area occupies the ground level of the house.
It consists of bedrooms and bathrooms for children and parents, which are formed as very small cells that can be joined together by means of series of sliding and folding panels, much like a Japanese house, where boundaries between particular areas become blurred. All of the spaces open up towards the wide corridor-workspace, with a long work surface that naturally extends into the raised grass plateau of the garden.


The main living area of the house is raised from the ground to allow for the sweeping panoramic view of the surrounding forest on the north. The long window on the southern side, raised 2 meters from the level of the room, allows for the sun to enter the room, while limiting the views to the neighbouring houses.

Structurally it is conceived as a ‘bridge’, spanning over the carport on the ground level.
As a typology, it is an open, loft-type space, very narrow and elongated, contrasting the closeness and compartmentalization of the bedroom area.
So the living room becomes a ‘mediating device’, a kind of a periscope, catching sunrays on the southern side, and framing the views of the forest on the northern side.

Materially, the whole house is clad in wood – vertical larch wood planks cover all the surfaces, including the pitched roof and the terrace – sun deck.
The only exception are the windows, only four of them in total – very large surfaces that ‘contain’ all opening and ventilation surfaces as well as all fixed glazing parts. Windows are custom-made, in steel structure with flush glazing.

bevk perovic architects
Fotos: Matevz Paternoster

(more…)